Σε ένα σπίτι που αποφεύγετε να μιλήσετε άνετα για να μην μοιραστείτε τα προσωπικά σας θέματα με τα γειτονικά διαμερίσματα ή αν ακούτε φωνές και ήχους της καθημερινότητας που δεν προέρχονται από το δικό σας διαμέρισμα, τότε είναι λογικό να μην νιώθετε το σπίτι δικό σας, ακόμα και αν είναι ιδιόκτητο. Δυστυχώς για εσάς δεν υπάρχει εύκολη λύση αλλά ακόμα κι αν την βρείτε, δεν σας την προτείνουμε.

Το πρόβλημα της έλλειψης ηχομόνωσης είναι αρκετά περίπλοκο και κοστίζει αρκετά χρήματα για να λυθεί. Αρχικά θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με κάποιο μηχανικό ή εταιρεία με εξειδίκευση στην ηχομόνωση. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει ηχομέτρηση, για να μπορέσετε να έχετε τα ακριβή μεγέθη του ήχου (θορύβου) που θέλετε να μονώσετε ή να απορροφήσετε ώστε να συνταχθεί η ανάλογη μελέτη και να προσδιοριστούν τα κατάλληλα υλικά. Μετά, με τη χρήση εξειδικευμένων συνεργείων θα γίνει η κατάλληλη κατασκευή ώστε να λυθεί σωστά το πρόβλημά σας.

Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η χρήση μιας «μαγικής» μπογιάς που θα σας βοηθήσει γρήγορα, εύκολα και ανέξοδα ακούγεται πολύ καλή, αλλά αν και μπορεί να βελτιώσει λίγο την κατάσταση ή να έχει κάποια μικρά αποτελέσματα, δεν θα σας λύσει το πρόβλημα. Αν μια μπογιά μόνο ήταν ικανή να προσφέρει ηχομόνωση, τότε δεν θα καταφεύγαμε σε ποιο ουσιαστικές και κοστοβόρες λύσεις. Για το μέγιστο αποτέλεσμα θα πρέπει να επενδύσετε περιμετρικά τους τοίχους και το ταβάνι με ειδικά ηχομονωτικά υλικά -τα οποία θα καθοριστούν από τη μελέτη, όπως σας αναφέρουμε πιο πάνω- και στη συνέχεια θα κρυφτούν με επένδυση γυψοσανίδας με ειδικές ηχομονωτικές προδιαγραφές. Μόνο τότε σίγουρα θα έχετε ηχομονώσει το σπίτι σας. Παρόλα αυτά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να «χάσετε» περίπου 7 εκατοστά χώρου από κάθε σημείο του σπιτιού που θα γίνει αυτή η κατασκευή.

Αν η οικονομική σας κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιου είδους έξοδα τότε σας έχουμε και μια άλλη πιο απλή και φτηνή λύση η οποία σίγουρα θα βελτιώσει την κατάσταση. Αγοράστε κόλλα σιλικόνης και τοποθετήστε την σε όλα τα κενά του σπιτιού. Σκεφτείτε από ποια σημεία περνάει ο ήχος και βάλτε την κόλλα σε αυτά. Το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φτάσει και το 90%.